Hård kritik af Rebild Kommune

29. marts 2012 - Rebild Kommune greb alt for sent ind i sagen, hvor 56-årig mand er tiltalt for seksuelle krænkelser af ni børn, fastslår Ankestyrelsen. Kommunes øverste ledelse har ansvar for svigtet, lyder vurderingen fra regionsformand i Dansk Socialrådgiverforening.

Af Susan Paulsen

En undersøgelse fra Ankestyrelsen konkluderer, at Rebild Kommune greb alt for sent ind i sagen, hvor en 56-årig mand er tiltalt for seksuelle krænkelser af ni børn.

Tiltalerne mod manden i sagen går blandt andet på, at han fra 2000 til 2010 har haft samleje og anden kønslig omgang med flere af sine børn og to af børnenes veninder, og at han har truet sønnerne til samleje med den ældste datter.

Ifølge P4 Nordjylland besøgte en støttepædagog fra kommunen den 56-årige far og hans børn i deres hjem alle hverdage i cirka halvandet år omkring 2007-2008. Støttepædagogen har forklaret i retten, at hun havde mistanke om mistrivsel, men ikke misbrug.

Ansvaret skal placeres i toppen
Mads Bilstrup, som er regionsformand for de nordjyske socialrådgivere, vurderer, at der kun er ét sted at placere ansvaret – og det er hos kommunens øverste ledelse og på det politiske niveau.

I P4 Nordjylland understreger han, at det er ledelse og politikere, der beslutter kommunens serviceniveau:

" Man bliver bare nødt til at gå sagsgangene igennem og beslutte, hvilken indsats man vil gøre over for de her familier. Både når man modtager underretninger eller får mistanke på anden vis. Rebild-sagen viser med al tydelighed, at det faglige niveau, man har besluttet at have i kommunen, bare ikke er godt nok.”

TV2 Nord - ca. fem minutter inde i udsendelsen - fremhæver Stinne Willumsen, der er næstformand for Dansk Socialrådgiverforenings Region Nord – samme pointe: At det er ledelsen, der beslutter serviceniveauet og udstikker retningslinjer for de ansatte.

Der falder dom i sagen i dag.